Види гравців (частина 2)

 

Хід Конем продовжує розповідати про види гравців, можливих проблемах і способах розв'язку. Сподіваємося, що цей невеликий путівник придасться тобі й усі твої зустрічі із друзями будуть максимально приємними й позитивними. "Попереджений - значить збройний", помни про цей! :) 

Майстер стратегій

Стратег-Майстер – людей за столом, який повинен знайти найкращу комбінацію ходів на кожному своєму кроці. Він бачить кожну гру як величезний паззл, який потрібно розв'язати. «Добре, краще, ще краще» - слова, які луною проносяться в голові такого учасника. І тільки « найкращий» результат годиться. Супер Стратег аналізує всі можливі комбінації з доступних дій і проганяє їх у своєму мозку як комп'ютер. На жаль, людські здатності поки не порівнянні з обчислювальною технікою, а тому всі інші гравці за столом постійно змушено терпіти їхні тривалі міркування. Він буде дивитися на дошку в тиші протягом декількох хвилин щораз, рухати свою фігурку, замислюватися й повертати її у вихідне положення – щоб знову обміркувати кращий хід.

Іноді Стратег може думати вголос, виражаючи всі свої варіанти іншим гравцям (але при цьому він буде абсолютно не зацікавленим у їхніх радах). Дивно, але здається, що така людина зовсім не в змозі планувати свої дії, коли наступає черга інших гравців.

Як поладити?

Мабуть, найефективнішим способом активізувати Стратега – установити таймери на кожний хід, а також систему штрафів і обмежень для тих, хто не вкладається в тимчасові рамки. Заохочуйте їх до міркування й плануванню під час гри інших товаришів. Але що якщо це не допомагає? Просто поговорите з ним. По суті, Стратеги не «шкідливі» – вони просто занадто багато й посилено думають. Але можна запропонувати їм небагато розслабитися й перестати занадто турбуватися.

У що пограти?

Тримаєтеся подалі від ігор, які легко викликають параліч аналізу. Добре справляються з поставленим завданням командні настолки, тому що інші учасники можуть підстрахувати Стратега, якщо він знову надовго задумається. Також краще підбирати такі види розваг, які дозволяють легко планувати дії під час ходу інших гравців.

Чутливий П'єро / Радісний переможець

Під ці категорії можуть підпасти дві різних людини, але трапляється й так, що один учасник плавно демонструє обоє ці якості. Оскільки часто вони йдуть рука про руку, будемо тримати їх під одним номером. Не дивлячись на їхні відмінності, ця парочка має щось загальне: їх радість прямо залежить від їхньої успішності в грі.

Уразливий гравець – улюблений усіма скиглій. Страждання любить компанію, і це більш ніж правда у відношенні до цього гравця. П'єро ненавидить програвати і якщо так трапляється - буде скаржитися, нити, стогнати – загалом, витягнеться назовні все, що має у своєму арсеналі плаксій, щоб переконатися, що інші гравці теж почувають себе нещасними. При близькому розгляді можна побачити, що Чутливий П'єро проходить через п'ять стадій горя протягом усієї гри, за винятком останньої – прийняття. У нього також є своєрідна мова тіла – він важко зітхає, коли потрібно щось почати, ляскає руками по столу й ліниво кидають кубик на стіл.

Радісний переможець, як ти міг уже догадатися, є протилежністю персонажу абзацом вище. Він бадьорий, весел і з ним приємно перебувати за одним столом… Коли виграє. І немає гарантії того, що такий стан буде тривати довго. Знову ж, це – гравці настрою, чий щиросердечний спокій цілком і повністю залежить від успіху в грі. Часом поведінка таких людей може бути нестерпним для інших учасників. Мабуть, гірший варіант розвитку події – коли одна людина вміщає в собі ці дві якості й із плачу або нестерпних скарг переходить на голосний сміх тільки тому, що він набрав кілька окулярів.

Як поладити?

Спілкування – твій головний козир. Підкреслюй знову й знову, що найважливіша частина гри – це одержання задоволення. Якщо така людина побачить, як сильно його поведінка контрастує на тлі загальної, спокійної й умиротвореної, атмосфери, він зможе усвідомити, як безглуздо виглядає.

У що пограти?

Краще, щоб у гри не було вузького поля перемоги. Інакше кажучи, у такий настолко не можна легко одержати лідерство або приголомшуючу втрату. Гри, результати якої відомо наприкінці, відмінно підходять для цих цілей. В 7 чудес, приміром, складно передбачити підсумок – потрібно протриматися до фінішу. Також підбирай щось легше, тому що головна суперздатність П'єро – розбудовувати із приводу й без.

Сноб

Не обманюй себе – Сноб приходить на ігрову вечірку не пограти в ігри, а покритикувати. Він дивиться зверхньо на те, що ти пропонуєш своїм друзям і зарозуміло заявляє, що в його колекції є більш цікаві екземпляри. Такий вид гравця частіше зустрічається серед «настільних ветеранів», які гудуть під час процесу гудуть про теорію ігрового дизайну й про те, що "раніше було краще". У загальному й цілому, Сноб практично ніколи не задовольняє грою за столом, якщо тільки вона - не частина їх власної колекції.

Як поладити?

Якщо ви запрошуєте Сноба у своє коло, компроміс – краща тактика проти них. Малоймовірно, що йому захочеться відіграти у ваші ігри, а іншим учасникам – у його настолки. Придумай системний підхід до вибору ігор – приміром, жеребкування або голосування. Якщо таке правило буде непорушно дотримуватися від разу до разу, у Сноба не буде можливості (і права) скаржитися й обурюватися.

У що пограти?

Найпростіше відповісти «у те, що прагне пограти Сноб» і може так зложитися, що все збіжиться й усім іншим гравцям також захочеться спробувати саме цю настолку. Складно підказати конкретну гру, оскільки сноб снобові ворожнеча. Пробуй різні варіанти, але - помни про компроміси!