Настільна гра своїми руками

 

 Мабуть, кожний ігроман хоча б раз замислювався про те, щоб створити щось своє. Так, можна купити настільну гру й забути про занепокоєння. Але створення настолки – це дуже захоплююче й захоплююче по декільком простим причинам. По-перше, творчий процеси втягує й сам по собі приносить море задоволення. По-друге, немає ніяких незрозумілих правил і обмежень – ти сам придумуєш власний мир! І по-третє, у результаті ти одержуєш унікальну гру, якої немає більше ні в кого.

Раніше ми розглядали, що зробити, щоб організувати власний клуб настільних ігор. А сьогодні Хід Конем дасть тобі кілька рад про те, що потрібно, щоб розробити дійсно класну настолку. Готовий? :) 

Крок 1. Вибери стиль гри

Щоб почати будувати власну настільну гру, для початку визначся, чого саме тобі хочеться. Величезна кількість уже існуючих жанрів може загнати в тебе глухий кут. Проте, це важливо. Скористайся, приміром, Вікіпедією або іншим надійним джерелом. Але, якщо ти гравець зі стажем, концепт гри напевно вже втримується у твоїй уяві. Спробуй з'єднати кілька жанрів воєдино – раптом із цього вийде щось особливе й навіть феноменальне!

Крок 2. Обрисуй усе загалом

Після вибору жанру й концепції слід обміркувати карту й правила. Приділи цьому етапу досить уваги й більше часу – це дасть тобі можливість створити дійсно цікаву настолку. Почни з начерку на папері – він може бути як максимально деталізованим, так і гранично простим. Важливо інше: викладаючи свої ідеї на папір, тобі буде легше побудувати гру надалі. Також за допомогою скетчів ти точно не забудеш важливих ідей.

Крок 3. Продумай ігрове поле (якщо це потрібно)

Не всім настолко це потрібно, але для багатьох вона все-таки необхідна. Є безліч способів, за допомогою яких можна створити такий необхідний елемент, як поле: приміром, це може бути навіть роздрукований аркуш паперу. А можна заморочитися й вирізати його зі шматка дерева.

Усе починається з етапу проектування. Використовуй ручки, олівці, фломастери, крейди, фарби (усі, чому зручно користуватися або надихає) і зобрази бажану ігрову карту. Можливо, з першого разу не вийде так, як хочеться, але на даному етапі можна не переживати – зате потім ти будеш більш ніж задоволений результатом!

За допомогою спеціальних програм, таких як Adobe Illustrator або Inkscape можна значно прискорити процес. Також це дозволяє створити більш ускладнений або розширений варіант поля.

Або – використовуй спеціальне устаткування. Лазерні різаки – дивна річ, за допомогою яких можна створити дійсно класні предмети з різних матеріалів.

Крок 4. Матеріали

Після ігрового поля тобі слід подбати про інших важливих елементах – фішки, фігурки, Дайс та інше. Де їх дістати?

Якщо ти не занадто паришся, використовуй предмети з настолок, які по-чесному порошаться на полках уже не один рік або підбери відповідні речі з домашнього побуту. Немає нічого страшного в тому, щоб «озброїтися» підручними й доступними засобами.

Зараз набирає популярність таке обладнання, як 3D-принтер. Завдяки кількості, що збільшується, компаній, які займаються печаткою такого виду, ціна на дану послугу значно впала, а тому – цілком можливо використовувати цей варіант. Інша значна перевага (або недолік?) полягає в тому, що тобі потрібно самостійно продумати дизайн фігурок.

Якщо ти всерйоз захоплюєшся рукоділлям, спробуй зробити фігурки сам! Тоді твоя настільна гра буде дійсно самобутньої й неповторної, а ти будеш пишатися собою подвійно! (А ми пишаємося тобою в кожному разі:) ).

Крок 5: Картки!!

Знову ж, не всі ігри вимагають карт, але найчастіше вони присутні. Тут також можна піти декількома шляхами: виготовити їх вручну із щільного картону, розробити дизайн за допомогою комп'ютера й роздрукувати або скористатися допомогою спеціальних програм.

Отже, на даний момент у тебе є все для створення повноцінної настолки:

  • Історія й сюжет;
  • Правила;
  • Ігрове поле;
  • Матеріали;
  • Кубик;
  • Картки.

Ціль, яку ти ставиш перед собою – зробити власну гру веселої й приємної, без походу в магазин. Не бійся бути креативним і оригінальним, пробуй щось нове, прислухайся до відчуттів. І, звичайно ж, залучай друзів!